WIL JE CONTACT MET ONS?
Sinds het bestaan is Stichting Wezenlijk bezig met de doelgroep hoogbegaafden en de laatste jaren hebben de bestuursleden Ivonne van de Sanden en Hulya Celik (voorzitter) zich verdiept in het onderwerp hoogbegaafdheid bij biculturelen. Samen met een groep vrijwilligers proberen ze de kennis op dat gebied uit te breiden. In het jaar 2020 werd het project 'Hoogbegaafdheid bij biculturele personen' aangevraagd bij Erasmus plus.
Deze doelgroep wordt momenteel onvoldoende ondersteund en er is onvoldoende (h)erkenning. Dit blijkt uit diverse onderzoeken en persoonlijke ervaringen van de personen die beroep doen op de stichting.
Onderzoek in buitenland
Deelnemers die deelnemen aan dit project, krijgen de kans om hun educatieve kwaliteiten meer te ontwikkelen en, om te leren over welke (onderwijs)activiteiten voor hoogbegaafden met een andere achtergrond worden georganiseerd of aangepakt. Hetzelfde geldt voor het leren omgaan met de problemen van biculturele hoogbegaafden. Bovendien doen sommige deelnemers nuttige ervaringen op in het buitenland. Betrokken deelnemers zijn zeer geïnteresseerd en gemotiveerd om deel te nemen en de zo opgedane ervaringen verder uit te werken en te delen binnen het team, maar zeker ook daarbuiten.
Ons doel
De projectdeelnemers verbreden hun horizon met betrekking tot (onderwijs)activiteiten met (biculturele) hoogbegaafden. Zij zullen ontdekken welke thema's relevant zijn voor de deelnemers en welke kennis en vaardigheden zij aangeboden krijgen. Ze leren andere methodieken kennen en gebruiken, vooral specifieke methodes. Ze leren meer over deze methodes en hoe ze de doelgroep kunnen begeleiden. Daarnaast krijgen ze meer aandacht voor interculturele en intergenerationele communicatie. Ook leren ze meer over de invloed van cultuur op het omgaan met hoogbegaafdheid, zodat biculturele hoogbegaafden in Nederland beter begeleid kunnen worden. Maar ook hoe ze in contact kunnen komen met scholen of andere organisaties op dit gebied.
(H)EKENNEN, HOE DAN EN HOE VERDER?
Het (h)erkennen van deze doelgroep is in Nederland nog onderbelicht. Wat kunnen andere landen hierin voor ons betekenen? Welke interventies gebruiken zij op dit gebied? Als zij bijvoorbeeld faalangst training geven, hoe doen ze dat dan? Wat zou beter kunnen? Wat zijn gesprekstechnieken die zij gebruiken? Etc.
Niets is geweldiger dan zelf kennis opdoen en deze door te geven.
Stichting Wezenlijk wil de kennis die via dit project beschikbaar komt gebruiken om op maat gesneden ondersteuning te bieden aan bicultureel hoogbegaafden en, aan begeleiders van biculturele hoogbegaafden, zodat deze begeleiders optimaal kunnen communiceren met de doelgroep en hen goed kunnen begeleiden. We willen hiermee de studie- en baankansen voor de doelgroep vergroten, zodat zij op de juiste plek terecht komen en het maximale uit zichzelf kunnen halen en, daarmee een zinvolle bijdrage aan de maatschappij kunnen leveren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb